preload
Tekland Millet
Trekland UPCYCLING - Dajte nový život starému outdoor vybaveniu

Trekland UPCYCLING - Dajte nový život starému outdoor vybaveniu

Trekland UPCYCLING - Dajte nový život starému outdoor vybaveniu

Ak máte doma nepremokavú bundu s Gore-Tex alebo inou mebránou, ktorá už má časy svojej najväčšej slávy za sebou a neviete, čo s ňou máme pre vás riešenie. Prineste ju k nám a my jej dáme nový život.

Predstavujeme vám náš nový projekt TREKLAND UPCYLING, ktorého cieľom je zužitkovať staršie syntetické textílie a vrátiť ich do obehu v podobe nového produktu, ktorý môže slúžiť ďalej.

Čo spraviť so starou outdoor výbavou

U nás v Treklande predávame značky, za ktorými si stojíme. Veríme, že za kvalitnú GTX bundu, batoh či topánky, ktoré vám vydržia niekoľko rokov sa oplatí priplatiť. Ak sa vám niečo poškodí - napríklad pracka na batohu, natrhne sa vám bunda, odlepí podrážka na topánke alebo sa pokazí zips, nie je nutné hneď sa obzerať po novej veci. Môžete ju priniesť k nám do predajne a v rámci pozáručného servisu sa o vašu výbavu radi postaráme. Takto je možné život produktov vždy o niečo predĺžiť.

Jedného dňa však vaša nepremokavá bunda naozaj doslúži, lebo predsa len každý materiál má svoju životnosť a aj podlepené či zvarené švy sa po dlhodobom používaní a praní raz začnú odlepovať. Nepremokavá bunda postupne stráca svoje vlastnosti a aj keď ju ešte stále môžete doraziť na bajku v zablatenom traily, je zrejme čas na výmenu.

Čo však spraviť s tou starou bundou? Ak nie ste zberateľ a radšej sa nepotrebných vecí zbavujete, ako ich skladujete, prineste ju k nám. Namiesto toho, aby zaberala miesto vo vašej skrini, dáme jej nový život.

Ako celý proces funguje?

1) Prinesiete k nám do predajne vašu starú nepremokavú bundu, ktorá už neslúži dostatočne a neudrží vás 100% v suchu ako voľakedy, alebo jednoducho preto, že by ste ju už chceli vymeniť za novú a tú starú po vás nemá kto zdediť. Nezabudnite, že bunda musí byť čistá a nezapáchať. Primerané poškodenia, natrhnutia materiálu či pokazený zips sú v poriadku. V prípade extrémne zlého stavu bundy ju náš predajca nemusí prevziať.

2) My vám dáme poukaz na 20% zľavu na nákup novej bundy, alebo iného outdoor vybavenia z Treklandu, ktoré potrebujete. Ak v danej chvíli nič nepotrebujete, môžete zľavu využiť aj neskôr pretože poukaz je platný až 3 mesiace.

3) Vašu bundu pošleme do chránenej dielne Dom Svitania v Jakubove, kde pracujú ľudia s mentálnym postihnutím. Tam ju rozoberú na jednotlivé súčiastky – vystrihnú čo najväčšie plochy látky, odpárajú zipsy a odstránia ostatné gumičky, suché zipsy a iné funkčné časti.

4) Krajčírky následne ušijú nový produkt podľa modelu, ktorý sme spoločne nadizajnovali. Na jeho výrobu použijú nielen látku, ale aj funkčné zipsy, v prípade, že sú v dobrom stave. Iné časti ako popruhy a pracky, ktoré treba na vytvorenie nového produktu sme od výrobcov odkúpili ako zostatkový materiál, ktorý už je vyradený z výroby pretože to sú posledné desiatky kusov. Sú však nepoužité a plne funkčné.

5) V našich predajniach, alebo na e-shope za pár týždňov nájdete nový produkt z vašej starej bundy, ktorý je pripravený slúžiť ďalšiemu majiteľovi.

Celý proces je veľmi transparentný, ľudia pracujúci v chránenej dielni dostávajú za svoju prácu férovú plácu a my sme radi, že môžeme aspoň malou troškou prispieť k ich ľahšiemu začleneniu sa do bežného života a komunity. Sme si vedomí, že pri množstve oblečenia, ktoré je denne na našej planéte vyprodukované je táto naša iniciatíva len kvapkou v mori, ale my veríme, že aj malé zmeny majú veľký dopad.

3 dôvody, prečo sa to platí:

  • Získate zľavu 20% na nákup novej bundy, alebo iného outdoor vybavenia z Treklandu, ktoré práve potrebujete
  • Darujete zmysluplnú pomoc ľudom s mentálnym postihnutím z chránenej dielne Dom Svitania v Jakubove, ktorí vašu starú bundu spracujú a ušijú z nej nový produkt
  • Budete mať dobrý pocit, že vaša bunda neskončila v koši, ale bude v novej forme slúžiť niekomu ďalej

Darovaním pre vás nepotrebných materiálov a kúpou našich produktov sa ako spotrebiteľ môžete stať súčasťou procesu upcyclingu. Spolu tak pomôžeme nášmu životnému prostrediu a využijeme materiály, ktoré by inak na desiatky rokov skončili niekde na skládke.

Aké produkty k nám môžete priniesť?

Nepremokavú bundu s GTX, alebo inou membránou. Bunda nemusí byť kupovaná v Treklande, ale musí to byť outdoorová značka (čiže nie HM, Zara, Tchibo...).

  • Prijateľné vady
    • pokazené zipsy
    • odliepajúce sa švy
    • diera/lokálne natrhnutie materiálu
    • bunda, ktorá stratila vodeodolné vlastnosti
    • bežné opotrebovanie látky
  • Neprijateľné vady
    • zápach
    • veľmi stará/spraná bunda hraničiaca so sieťovinou
    • viditeľne poškodená látka na veľkej ploche

Podmienky akcie

Počet zľavových poukazov na človeka je obmedzený. Zľavu 20% vám môžeme vydať maximálne raz za 3 mesiace.

V prípade, že prinesiete viac búnd, ktoré chcete venovať na tento účel, bez problémov ich u nás môžete nechať, avšak bez nároku na ďalšiu zľavu.

Zľava 20% sa nesčítava s inými zľavami a akciami.

Recycling alebo upcycyling?

Viete, aký je medzi týmito dvoma slovami rozdiel? „Upcycling“ čiže opätovné použitie zachováva hlavné zložky tkaniny a častí produktu, zatiaľ čo „recyklácia“ v praxi znamená chemické rozloženie a opätovné spracovanie. Nájsť nové využitie syntetickým textíliam je nízkouhlíkové riešenie, ako ich udržať v ekonomickom systéme bez potreby spaľovania, alebo chemickej úpravy, akou je aj recyklácia. Predĺžením života produktu/materiálu tým, že mu dáme nový úžitok teda oddialime proces recyklácie. Recyklovať produkty je určite dobré, ale upcyclovať je pre naše životné prostredie ešte o krok lepšie.

O chránenej dielni

Pre spoluprácu na tomto projekte sme oslovili viacero chránených dielní a naším hlavným kritériom bolo, aby názov „chránená dielňa“ nebol len papierovo, ale svojimi aktivitami skutočne plnili poslanie pomáhať zdravotne znevýhodneným ľudom. Chránená dielňa Dom Svitania Jakubov je presne takýmto miestom o čom sme sa presvedčili na vlastné oči aj uši. V prispôsobenom prostredí chránenej dielne získavajú ľudia s mentálnym postihnutím základné pracovné návyky. Zriaďovatelia im poskytujú zamestnanie aj pravidelnú mzdu, ktorá je pre túto zraniteľnú skupinu obyvateľstva často doslova život zachraňujúca. Okrem toho dostávajú potrebnú podporu a pomoc pri raste k sebestačnosti a začleňovania sa do komunity.

 

Tu nájdete prvé produkty z kolekcie Trekland UPCYCLING.

Zdieľať článok

MOHLO BY SA VÁM PÁČIŤ

Repelent ako darček

Repelent ako darček

TREK NEWS
Prečo používať turistické paličky

Prečo používať turistické paličky

RADÍME VÁM
Drytooling

Drytooling

BLOG
Našich zákazníkov odmena ani tento rok neminie

Našich zákazníkov odmena ani tento rok neminie

TREK NEWS

Výhody registácie

zľava 8 % na nezľavnený tovar pri každom nákupe

automatický zber TREK bodov za každý nákup

novinky o akciách a zľavách priamo na váš email

Viac o výhodách registácie

Tvoj “skialp set” obsahuje

Cena skialpsetu:
Ušetríte:
0.00 €