preload
Tekland Millet
Starostlivosť o merino vlnu

RADÍME VÁM

Starostlivosť o merino vlnu

12. október 2022

Staráte sa o vaše merino prádlo dobre? Či má merino oblečenie svoje čestné miesto vo vašom šatníku už dlhšiu dobu, alebo ste objavili jeho skvelé vlastnosti len nedávno, máme pre vás pár tipov, ako predĺžiť jeho životnosť. Nie je to žiadna veda, pre istotu si však povedzme, akým chybám sa pri praní a sušení vlny vyvarovať.

1) Neperte vlnu príliš často

Vlna má prirodzené antibakteriálne vlastnosti,  vďaka čomu je odolná voči zápachom a znečisteniu. Tričko z merino vlny teda určite netreba prať po každom použití, práve naopak. Vklude ho môžete nosiť na viac dňovom treku, či pri cestovaní bez toho, aby sa vás okoloidúci stránili. Preto je merino vlna ideálny materiál na outdoorové aktivity, kde prístup k práčke či čistej vode nie je samozrejmosťou.

2) Nemiešajte s neželanými komponentami

Pred tým, než vôbec zapnete pračku s vlneným oblečením, poriadne skontrolujte, čo ste do nej dali. Dávajte pozor na neželané komponenty ako zipsy na rifliach, suché zipsy, háčiky na podprsenke, či iné gombíky a cvočky. Počas prania by sa mohli o jemnú vlnu zachytiť a poškodiť ju.

3) Nastavte pračku na 30°C a znížte otáčky

Väčšina pračiek dnes ponúka program VLNA prípadne JEMNÉ PRÁDLO, ktorý by mal zaistiť bezpečné pranie vášho merino prádla. Ak túto možnosť nemáte, nastavte si teplotu a otáčky manuálne. Ideálna teplota je 30°C a odstredenie na 800 otáčok/min, aby ste predišli zrážaniu oblečenia a poškodeniu jemných vlákien vlny.

4) Použite prací prostriedok na vlnu

Vlnené prádlo treba prať len v pracích prostriedkoch, kde výrobca vyslovene udáva „vhodné na merino vlnu“. Iné pracie prostriedky, aj keď sú napríklad vhodné na citlivú detskú/atopickú pokožku nemusia byť k merino vlne dostatočne šetrné. Prace prostriedky na merino vlnu sú dnes bežne dostupné takmer v každej drogérii, či na špecializovaných eshopoch.

5) Aviváž je zakázaná

Pri kúpe outdoor oblečenia, nielen z merino vlny vám v každej dobrej predajni nezabudnú povedať, že ho nikdy nemáte prať s avivážou. Dôvod je jednoduchý. Aviváž síce príjemne rozvonia vaše bavlnené oblečenie, ale v prípade funkčného oblečenia z merino vlny, kde je dôležitý odvod vlhkosti a termoizolačné vlastnosti si na ňu treba dať pozor. Aviváž upchá, alebo „zalepí“ štruktúrované duté vlákna, ktoré tým stratia svoje termoizolačné vlastnosti a schopnosť odvádzať vlhkosť. Medzi zakázané produkty na vlnu patria aj všetky bielidlá, vanish, ocot či zvýrazňovače farieb.

6) Buďte jemný ku škrvnám

Ak sa vám, či vašim deťom podarilo na horách okydať tričko z merino vlny čučoriedkami, či mastnou kapustnicou, nezúfajte. Pred tým, než dáte oblečenie do práčky, na škrvny ručne aplikujte žlčové mydlo, v prípade mastného fľaku trochu jari, nechajte chvíľu pôsobiť a ďalej perte bežným spôsobom. Vyhnite sa akýmkoľvek chemickým prostriedkom na odstránenie škvŕn, mohli by totiž vytiahnuť farbu a znehodnotiť vlákna vlny.

7) Sušte opatrne

Oblečenie z merino vlny nesušte v sušičke. Po vybratí z práčky oblečenie jemne vyformujte do pôvodného tvaru a veľkosti a nechajte ho vodorovne uschnúť na sušiaku. Na sušiak ho nepripínajte štipcami a v ideálnom prípade ho ani neprekladajte po šírke na polovicu. Mohlo by tým zmeniť svoj tvar a natiahnuť sa do neželanej formy. Vlnené oblečenie nedávajte sušiť na horúci radiátor, ani na balkón ak tam priamo praží slnko. Na záver jedna zlá správa pre fanúšikov žehlenia (ak takí existujú) – vlnené oblečenie rozhodne nežehlite.

8) Ručné pranie

Ak si na dovolenke či výlete potrebujete preprať vaše vlnené prádlo ručne, návod je jednoduchý. Obráťte ho na ruby, prepláchajte s vhodným pracím prostriedkom vo vlažnej vode a na záver poriadne opláchnite čistou vodou. Hotovo.

Správna starostlivosť o vlnu vám rozhodne neskomplikuje život a dodržiavať tieto jednoduché rady, ako prať a sušiť oblečenie z merino vlny sa naozaj oplatí, pretože tým môžete predĺžiť životnosť vášho oblečenia. Ak vám už však merino prádlo pomaly doslúžilo, pozrite si našu ponuku od značiek Devold, Millet, Fjallraven, Celavi a ďalších.

Zdieľať článok

MOHLO BY SA VÁM PÁČIŤ

Prečo používať turistické paličky

Prečo používať turistické paličky

RADÍME VÁM
Drytooling

Drytooling

BLOG
Našich zákazníkov odmena ani tento rok neminie

Našich zákazníkov odmena ani tento rok neminie

TREK NEWS
Prečo zvoliť fotochromatické šošovky

Prečo zvoliť fotochromatické šošovky

RADÍME VÁM

Výhody registácie

zľava 8 % na nezľavnený tovar pri každom nákupe

automatický zber TREK bodov za každý nákup

novinky o akciách a zľavách priamo na váš email

Viac o výhodách registácie

Tvoj “skialp set” obsahuje

Cena skialpsetu:
Ušetríte:
0.00 €