preload
Tekland Millet
5 dôvodov, prečo si vybrať koženú turistickú obuv

RADÍME VÁM

5 dôvodov, prečo si vybrať koženú turistickú obuv

7. september 2022

Koža je tradičným materiálom na výrobu turistických topánok. Po celé generácie sa milovníci prírody túlali po lesoch alebo liezli po horách v kožených topánkach. A aj dnes množstvo ľudí pri výpravách von nedá dopustiť na obuv z prírodnej kože.

Dnes však máme k dispozícii oveľa širší výber. Na jednej strane sú stále v kurze trekové topánky vyrobené zo 100% kože. Na druhej strane je zvršok topánok stále častejšie kombináciou kože a syntetickej tkaniny. S touto kombináciou sa stretávame predovšetkým pri ľahších outdoorových topánkach určených na stredne náročné túry. Výrobcovia obuvi sa snažia vyberať materiál zvršku tak, aby zodpovedal spôsobu, akým má byť obuv používaná.

Aký materiál je teda vhodný pre vaše turistické topánky?

V Hanwagu, výrobcovi outdoorovej obuvi s viac ako 100 rokmi skúseností, majú kožu veľmi radi. Preto vám v tomto článku prinášáme päť najsilnejších argumentov v prospech tohoto prírodného materiálu. Dúfame, že vám to uľahčí výber tej správnej obuvi.

1 KOŽA JE PEVNÁ A ODOLNÁ

Čím náročnejší je terén, tým väčšiu stabilitu musí topánka nohe poskytovať. To nám pomôže predchádzať vyvrtnutia si členku alebo privodeniu si iných zranení. Pevná obuv tiež poskytuje mimoriadne dobrú oporu a istotu pri zvládaní veľmi náročných trás.

Preto sa na zvršok veľmi pevných kožených trekových topánok používa silnějšia (až 3mm) koža. Syntetická tkanina, ktorá sa používa pri ľahkej turistickej obuvi, či dokonca teniskách, by bola v tomto prípade príliš mäkká.

Vďaka koži sú topánky zároveň veľmi odolné. Pevnejšia koža odolá kameňom, piesku aj vlhkosti. Je však dôležité správne sa o obuv staraťInými slovami, ak hľadáte mimoriadne pevnú a odolnú obuv, koža je voľbou číslo jeden.

2 KOŽA MÁ DLHÚ ŽIVOTNOSŤ

Na rozdiel od mnohých iných materiálov vykazuje koža len málo známok opotrebovania a nestráca tvar. To z nej činí vysoko odolný materiál. Koža sa môže vážne poškodiť iba v prípade, ak ju necháte skrehnúť. Malé praskliny na koži znamenajú, že stráca svoju stabilitu a nemôže už tak ľahko odpudzovať vodu. Tomuto poklesu kvality však možno jednoducho zabrániť riadnym sušením obuvi a pravidelným čistením kože.

Znamená to snáď, že sa kožená obuv nikdy neopotrebuje? Samozrejme, že rovnako ako u každej inej obuvi, aj u koženej topánky sa môže jej gumová podrážka opotrebovať. Preto sa dá u väčšiny modelov HANWAG podrážka vymeniť. 

Skrátka a jednoducho – ak si chcete outdoorové topánky užívať dlhé roky, oplatí sa investovať do kože.

3 KOŽA SA NAJLEPŠIE PRISPÔSOBÍ

Za to, ako vám topánka sadne, je zodpovedné kopyto. Kopyto je názov plastového modelu chodidla, vôkol ktorého sa topánka zhotovuje. Kopyta sú v rôznych veľkostiach a pre rôzne tvary nôh. Zvršok topánky sa vďaka nim upraví do požadovaného tvaru. A na rozdiel od mäkkých syntetických tkanín si koža udržiava svoj tvar bez ohľadu na počet vašich výprav nebo vek obuvi.

Veľký vplyv na to, aby vám topánka dobre sadla, má tiež podšívka z kože. Na podšívky sa používa tenšia a mäkšia koža ako na zvršok. Kožená podšívka sa prispôsobí tvaru nohy lepšie ako látková a tiež si udrží svoj tvar. Preto sa skutočne oplatí nosiť obuv s koženou podšívkou.

Možno teraz chcete namietať, že predsa „len textilní podšívka s membránou robí turistické topánky vodeodolnými“.

A práve tu je dôležité sa zamyslieť nad ďalšími okolnosťami. Dobre ošetrená a impregnovaná kožená topánka je vo väčšine prípadov dostatočne vodeodolná. Čo platí, pokiaľ sa pohybujete v suchých oblastiach, ako je napr. južná Európa. Alebo ak sa vydáte cez deň na túru a topánky potom môžete vysušiť. Naopak na viacdenné výpravy vo vlhších oblastiach, ako je napr. Škandinávia, odporúčame skôr látkovú podšívku s membránou.

Výber podšívky preto do určitej miery závisí na tom, kde budete obuv nosiť. Z hľadiska strihu je však najlepšou voľbou turistická obuv s koženou podšívkou.

10 ODPORÚČANÍ PRE SPRÁVNU STAROSTLIVOSŤ O KOŽENÚ OBUV

1) NOSTE KOŽENÚ OBUV

Koža sa prispôsobí tvaru vášho chodidla.

2) NEPOŽIČIAVAJTE KOŽENÉ TOPÁNKY INÝM ĽUĎOM

Chodidlá iných ľudí môžu zmeniť vami vyšliapaný tvar topánky. 

3) ZNEČIŠTENÚ OBUV ČO NAJSKÔR VYČISTITE, VYSUŠTE A OŠETRITE

Správne čistenie turistickej obuvi.

4) NIKDY TOPÁNKY NEUKLADAJTE DO SKRINE ŠPINAVÉ OD BLATA

Škodí to koži.

5) MOKROU KOŽENOU OBUV IHNEĎ VYSUŠTE

…na dobre vetranom mieste pri miernych teplotách.

6) NIKDY NESUŠTE MOKRÚ KOŽENÚ OBUV PRI VEĽMI VYSOKÝCH TEPLOTÁCH

... napríklad pred trúbou alebo na priamom slnku. To spôsobí, že koža skrehne.

7) ČAS OD ČASU KOŽU NAVOSKUJTE

Ideálne je použiť vosk na topánky.

8) NEPOUŽÍVEJTE NA OŠETRENIE TURISTICKÝCH TOPÁNOK OLEJ ALEBO TUK

Poškodzujú priedušnosť topánok.

9) O KOŽENÚ PODŠÍVKU SA STARAJTE PRAVIDELNÝM NANÁŠANÍM KRÉMU NA RUKY

Vďaka tomu zostane pružná.

10) NEKRÁČAJTE V TOPÁNKACH SO ŠTRKOM, KAMENÍM ALEBO IHLIČÍM VO VNÚTRI

Môžu poškodiť podšívku.

 

4 KOŽENÉ TOPÁNKY SÚ NA NOSENIE MIMORIADNE POHODLNÉ

Okrem strihu má na pohodlie nohy v topánke vplyv tiež prúdenie vzduchu a priedušnosť topánky. Behom túr sa nám nohy potí, čo spôsobuje hromadenie vlhkosti v topánke. Vlhkosť a horúce nohy sú nielen nepríjemné, ale sú aj dôvodom, prečo sa tvoria bolestivé otlaky.

Preto je dôležité čo najdôkladnejšie a najrýchlejšie odvádzať vlhkosť z vnútra topánky. A práve v tom je vďaka svojej priedušnosti kožená podšívka lepšia ako vodeodolná membrána.

Predovšetkým, ak máte tendenciu sa veľmi potiť, bude sa vám páčiť, ako sa vaša noha cíti v turistickej topánke s koženou podšívkou. A v neposlednom rade predídete vzniku otlakov.

5 KOŽA JE UDRŽATEĽNÝ MATERIÁL

Obuvnícka koža je vedľajším produktom mäsového priemyslu. V skutočnosti sa na celom svete vyprodukuje viac hovädzích koží, než koľko ich kožespracujúci priemysel dokáže využiť. Žiadne hospodárske zvieratá preto nie sú porážané len kvôli koži. Miesto toho garbiarne spracovávajú kože zvierat, ktoré už majú, a vyrábajú z nich vysoko kvalitné kože.

V spoločnosti HANWAG nakupujeme kože z európskych garbiarní. Naše partnerstvo s garbiarňou Heinen. Tieto garbiarne okrem kvality berú veľmi vážne i šetrnosť k životnému prostrediu. Preto všetky chemické látky potrebné na spracovanie kože spĺňajú veľmi prísne európske smernice. Pre podšívky niektorých modelov používame tiež kože spracované bez použitia chrómu. Niektoré topánky, ako napríklad model HANWAG Waxenstein Bio, sú vyrobené len z tohoto veľmi udržateľného materiálu.

Jeho mimoriadna odolnosť je faktorom udržateľnosti kože. S dobrou starostlivosťou vám kožená obuv vydrží roky a roky. Vďaka tomu sa šetria zdroje a emisie, ktoré vznikajú pri spracovaní kože, výrobe obuvi a pri preprave a predaji výrobkov.

Upcyklácia prírodného produktu a jeho dlhý životný cyklus sú pádnymi argumentami pre udržateľnosť koženej obuvi.

 

ZÁVEROM MOŽNO POVEDAŤ, ŽE EXISTUJE VEĽA DOBRÝCH DÔVODOV, PREČO SA ROZHODNÚŤ PRE KOŽENÚ TURISTICKÚ OBUV

Ako vidíte, koža má množstvo dobrých vlastností. Kožené zvršky sú vhodnou voľbou najmä pre robustné turistické topánky. Obuv vyrobená z vysokého podielu tkaniny je výhodná z hľadiska hmotnosti a často i ceny. Koža však často dokáže tieto faktory kompenzovať, pretože dlho vydrží. A jej strih je eště lepší, špeciálne v kombinácii s koženou podšívkou.

Zdieľať článok

MOHLO BY SA VÁM PÁČIŤ

Repelent ako darček

Repelent ako darček

TREK NEWS
Prečo používať turistické paličky

Prečo používať turistické paličky

RADÍME VÁM
Drytooling

Drytooling

BLOG
Našich zákazníkov odmena ani tento rok neminie

Našich zákazníkov odmena ani tento rok neminie

TREK NEWS

Výhody registácie

zľava 8 % na nezľavnený tovar pri každom nákupe

automatický zber TREK bodov za každý nákup

novinky o akciách a zľavách priamo na váš email

Viac o výhodách registácie

Tvoj “skialp set” obsahuje

Cena skialpsetu:
Ušetríte:
0.00 €