preload
Tekland Millet
MILLET - Zodpovedné kroky k udržateľnej budúcnosti

NOVINKY VO SVETE OUTDOORU

MILLET - Zodpovedné kroky k udržateľnej budúcnosti

12. november 2021

V roku 1921 sa Millet vydal na svoju prvú výpravu. Počiatočné kroky boli opatrné a nesmelé, no súčasne i kľúčové pri premene tohto malého rodinného podniku až na uznávanú a celosvetovo známu značku. Neobyčajne dlhá cesta plná náročných výziev a vzrušujúcich dobrodružstiev neoslabila vytrvalé odhodlanie kráčať nahor. Práve preto kvalita, funkčnosť i spoľahlivosť značky stúpali bok po boku s hladinou nadmorských výšok zdolaných hôr. V snahe neustále sa zlepšovať a zdokonaľovať prešiel Millet od šitia obyčajných nákupných tašiek, cez brašny a batohy až po výrobu kompletnej špičkovej výbavy pre vrcholových horolezcov, vášnivých dobrodruhov i turistických nadšencov. Horlivá túžba značky zdolať nezdolateľné a prebádať neprebádané  stála za jej storočnou cestou za úspechom. Svoj vrchol dosiahla, no jej cesta sa tam ani zďaleka nekončí, pretože hneď ako vystúpi na jeden štít, sníva o tom, ako pokorí ten ďalší.

 

Pokrok a posúvanie vlastných limitov je filozofia, ktorú nasleduje každý športovec, no i samotný Millet.

Keďže hlavnou motiváciou značky je objavovanie nedotknutej a divokej prírody, snaha chrániť ju a zachovať sa odráža aj v jej prístupe k výrobe. So zlepšujúcim sa výkonom produktov sa zároveň usiluje robiť maximum za účelom zníženia svojho negatívneho vplyvu na životné prostredie, ochranu prírody a podporu miestnych komunít. Na svojej ceste k zodpovednosti a udržateľnosti podnikla značka už mnoho krokov.

V snahe vyhnúť sa plytvaniu nadmerného množstva vody a energie sa Millet zameriava aj na procesy farbenia tkanín, ktoré znižujú spotrebu vody o 85% a redukujú použitie chemikálií o 90% (systém e.dye®, ktorý zapracováva farbivo priamo do vlákna a eliminuje jeho blednutie). Výrobky vyžadujúce vodoodpudivé povrchové úpravy, ktoré zvyšujú odolnosť látok voči vode a škvrnám a predlžujú životnosť technického oblečenia, žiaľ taktiež patria do problematického sektoru. Tieto povrchové úpravy totiž obsahujú príliš veľa látok poškodzujúcich životné prostredie a zdravie - najmä fluór (v PFC), ktorý sa potom uvoľňuje do prírody. Nutnosť vzdať sa fluórových chemikálií a vyvinúť rovnako funkčnú náhradu predstavovala náročnú technologickú výzvu, no nezabránila Millet-u v prechode na bezpečnejšie alternatívne látky (povrchová úprava Teflon EcoElite™ zhotovená z obnoviteľných prírodných zdrojov na rastlinnej báze bez použitia polyfluórovaných zlúčenín - PFC).V roku 2004 vyvinula kolekciu s označením „low-impact“, ktorá využíva materiály organického pôvodu ako sú bavlna či konope (pestované bez použitia syntetických chemikálií, hnojív a pesticídov s certifikáciou Bluesign® či Oeko-Tex® Standard 100) alebo recyklované materiály (polyester z plastových fliaš, polyamid z rybárskych sietí a kobercov, podrážkovú gumu zo starých pneumatík či recyklované páperie z posteľnej bielizne s certifikáciou Re-Down®). Takisto vynakladá značka obdivuhodné úsilie pri využívaní inovatívnych a súčasne environmentálne nezávadných materiálov ako sú lyocel/tencel (polosyntetické vlákno vznikajúce zvlákňovaním rozdrvenej buničiny borovicových, eukaliptových či bambusových stromov) či prírodný latex (guma do podrážok získavaná z bielej živice kaučukonosnej rastliny).

Tak ako proces výroby jednotlivých materiálov a produktov, rovnako aj miesto ich výroby a transport zohráva dôležitú úlohu pri znižovaní emisií skleníkových plynov. Preto Millet postupne presúva svoju výrobnú činnosť čo najbližšie k svojej francúzskej centrále, aby sa vyhol nezmyselnej diaľkovej preprave a dosiahol väčšiu transparentnosť vo fabrikách. V neposlednom rade, robí všetko pre to, aby využil spôsoby dopravy s menšou ekologickou stopou. Používa lode z Ázie - aj keď ani ich vplyv nie je nulový a popri tom hľadá nové riešenia vo vlakovej preprave. Značka takisto v mnohých prípadoch využíva recyklované obaly a experimentuje aj s myšlienkou vratných obalov s cieľom obmedziť jednorazový baliaci materiál. Veľkú ambíciu má Millet i v snahe stať sa uhlíkovo neutrálnym podnikom do roku 2030. Uskutočňuje tak financovaním projektov vytvárajúcich „negatívnych emisie“ ako je zachytávanie CO2 prostredníctvom regeneratívneho poľnohospodárstva, obnovy zanikajúcich lesov alebo projektov rozvoja obnoviteľných zdrojov energie.

Pri práci s materiálmi živočíšneho pôvodu, ktoré zaručujú vysoký tepelný komfort a pohodlie horského oblečenia Millet taktiež nie je ľahostajný. Dbá o ich spoľahlivú vysledovateľnosť, transparentnosť dodávateľského reťazca a taktiež o humánne zaobchádzanie so zvieratami, na základe čoho sú poľnohospodári povinní zabezpečiť zvieratám vhodné podmienky pre život bez utrpenia a stresu (mulesing-free vlna, perie a páperie s certifikátom Responible Down Standard® ).

Všetko sa však začína i končí pri ľuďoch. Preto je aj každý spolupracujúci dodávateľ značky povinný podpísať etický kódex, ktorý pozorne monitoruje dodržiavanie ľudských práv, obchodnej praxe, pracovnoprávnych vzťahov, zdravia, bezpečnosti a iných subjektov súvisiacich so zodpovednými a udržateľnými postupmi.


Nakoniec treba podotknúť, že my všetci sme závislí na prírode, je naším domovom. Svojím častokrát bezohľadným správaním ju však dotláčame na pokraj jej síl. Stojíme na tenkom ľade a ľudské činnosti, ktoré poháňajú globálnu zmenu klímy, by nás mohli v nadchádzajúcich desaťročiach stáť veľké obete. Ak by sa tak stalo, náš podnik by už nemohol prosperovať. Preto musíme bojovať o ochranu prírody a jej krehkých ekosystémov, ktoré sú základom úspechu našej značky. Zapamätajme si, čo sme prírode vzali, jej musíme aj vrátiť!

Zdieľať článok

MOHLO BY SA VÁM PÁČIŤ

Repelent ako darček

Repelent ako darček

TREK NEWS
Prečo používať turistické paličky

Prečo používať turistické paličky

RADÍME VÁM
Drytooling

Drytooling

BLOG
Našich zákazníkov odmena ani tento rok neminie

Našich zákazníkov odmena ani tento rok neminie

TREK NEWS

Výhody registácie

zľava 8 % na nezľavnený tovar pri každom nákupe

automatický zber TREK bodov za každý nákup

novinky o akciách a zľavách priamo na váš email

Viac o výhodách registácie

Tvoj “skialp set” obsahuje

Cena skialpsetu:
Ušetríte:
0.00 €