preload
Tekland Millet
3 dôvody prečo skúsiť ferraty a ako nato

RADÍME VÁM

3 dôvody prečo skúsiť ferraty a ako nato

10. jún 2021

Nemusíte byť skúsený horolezec, aby ste sa stretli s pojmom via ferrata. Ferratové trasy sú hitom posledných rokov medzi všetkými milovníkmi hôr a dobrodružstva. Ferrata je v skratke zaistená lezecká cesta v horskom teréne. Nepotrebujete si teda priniesť vlastné lano ani skúseného parťáka, ktorý by vás istil. Stačí základná výbava a istíte sa pomocou ferratového setu sami.

Ak vás tento trend doposiaľ obchádzal, naservírujeme vám hneď 3 dôvody, prečo sa ferraty oplatí vyskúšať.

1) Prekonáte samých seba

Lezenie je o posúvaní svojich hraníc a adrenalíne, ktorý prináša. Na ferratách tento jedinečný pocit môžete zažiť aj vy a odskúšať si na vlastnej koži aké to je stáť nad priepasťou a pozerať sa na svet z výšky. Verte mi, že lepeňák na vrchole skaly, ktorú ste sami vyliezli bude chutiť oveľa lepšie.

2) Dostanete sa na jedinečné miesta

Krásne miesta a skalnaté vrcholy, ktoré sa vám zdali vždy neprístupné sa pre vás zrazu otvoria. Uvidíte prírodu z inej perspektívy a výhľady o ktorých ste pred tým ani nesnívali.

3) Stačí štipka kondičky a mať strach z výšok pod kontrolou

Výhodou ferratových trás je, že umožnia bezpečné lezenie pre každú vekovú kategóriu. Ponúkajú rôzne stupne náročnosti od najľahších, ktoré zvládnu aj deti až po technicky náročné, ktoré sú výzvou aj pre skúsenejších lezcov. Ak nepatríte medzi ľudí, ktorých paralyzuje strach z výšok, nič vám nebráni via ferratu vyskúšať.

Ak ste sa už rozhodli ferraty skúsiť, povedzme si teraz pár dôležitých rád ako na to.

Nepodceňte výbavu

K lezeniu na ferratovej trase potrebujete základnú výbavu tzv. ferratový set, ktorý zahŕňa sedák, tlmič pádov a prilbu. Aj keď ste len začiatočník, na kvalitnej  výbave sa neoplatí šetriť každý cent. Ide predsa o vaše bezpečie, preto radšej zvoľte overené značky lezeckého vybavenia. Z našej ponuky si môžete vybrať napríklad ferratový set Ocun, alebo pre pokročilejších Petzl.

Okrem ferratového setu je dôležité mať poriadne turistické topánky, ideálne z kategórie approach, ktoré majú pogumovanú, nešmykľavú špičku a sú určené na turistiku či lezenie v skalnatom teréne. Vhodné sú aj ferratové rukavice, ktoré vám ochránia ruky pred oderom a otlakmi z oceľového lana.

Myslite na bezpečnosť

Lezenie na ferratách nie je žiadna veda, ak sa však chystáte prvý krát, treba vedieť do čoho idete. Cesty sú zaistené oceľovým lanom, ktoré je v pravidelných rozostupoch ukotvené v stene pomocou klinov. Tlmič pádov, nazývaný aj „ypsilonka“ máte pripnutý na sedáku a obsahuje dve karabíny, ktorými sa istíte a prepínate na oceľovom lane. Ak by sa teda jedna karabína odistila, stále je tu druhá, ktorá vás podrží. Vždy treba prepnúť najskôr jednu a až potom druhú. Základné pravidlo teda znie - nikdy nezostať bez istenia. O nič menej dôležitá zásada je dodržiavať rozostupy od ostatných lezcov.

Keď sa bavíme o bezpečí, treba brať do úvahy aj predpoveď počasia a výlet si naplánovať ideálne v pekný deň. Búrka v horách nie je príjemná ani na bežnom turistickom chodníku, o to menej ak ste zaistený na oceľovom lane.

Za ferratovými trasami netreba cestovať ďaleko. Na Slovensku nájdete niekoľko ciest v rôznych náročnostiach, kde si môžete odskúšať, či aj vás táto aktivita očarí. Ferrata Kyseľ v Slovenskom raji, ferrata Martin či Skalka pri Kremnici sú krásne miesta, ktoré sa oplatí navštíviť.  Ak už máte tieto miesta prebádané vyskúšajte napríklad Hohe Wand v Rakúsku, či nespočetné množstvo ferratových ciest v Dolomitoch.

Keby vám niečo vo ferratovej výbave chýbalo, zastavte sa v našich predajniach a my vám radi poradíme. A v prípade, že si na ferraty netrúfate sami, sledujte Trekland Trip a vyberte sa na ferraty radšej so skúsenými lezcami.

Zdieľať článok

MOHLO BY SA VÁM PÁČIŤ

Repelent ako darček

Repelent ako darček

TREK NEWS
Prečo používať turistické paličky

Prečo používať turistické paličky

RADÍME VÁM
Drytooling

Drytooling

BLOG
Našich zákazníkov odmena ani tento rok neminie

Našich zákazníkov odmena ani tento rok neminie

TREK NEWS

Výhody registácie

zľava 8 % na nezľavnený tovar pri každom nákupe

automatický zber TREK bodov za každý nákup

novinky o akciách a zľavách priamo na váš email

Viac o výhodách registácie

Tvoj “skialp set” obsahuje

Cena skialpsetu:
Ušetríte:
0.00 €