preload
Tekland Millet
Testovačka Dynafit

Testovačka Dynafit

29. január 2020

V Treklande sa pravidelne školíme na kvalitných kempoch, kde môžeme testovať čerstvé novinky v oblasti horských športov a tak o nich získavať informácie z prvej ruky. Zdieľaním skúseností s našimi zákazníkmi a priateľmi sa spolupodieľame na tvorení komunity nadšencov outdooru.

Každoročne koncom novembra sa stretáva skialpová komunita zástupcov značky Dynafit pre Slovensko a Česko na ľadovci Kitzsteinhorn (3203 m. n. m.). Pre nás ako predajcov skialpového vybavenia bolo zaujímavé hlavne pruduktové školenie a prezentácia značky, ktorej vybavenie ponúkame našim zákazníkom. Firma Dynafit pochádza z Rakúska a je popredným svetovým výrobcom kvalitného hardvéru pre alpské lyžovanie, horolezectvo, horský rýchlostný beh a turistiku. Keďže sa nachádzame uprostred zimnej sezóny, naše školenie bolo zamerané hlavne na alpské lyžovanie-skialpinizmus a tejto oblasti bude venovaný aj tento blog.

HISTÓRIA V SKRATKE

Dynafit má silnú históriu, ktorá sa naplno rozvíjala v 70tych rokoch minulého storočia. V roku 1973 víťazí Franz Klammer v závode Planai/Schladming v Rakúsku v topánkach DYNAFIT. O tri roky neskôr vyhráva olympijské mužské zjazdové lyžovanie v Innsbrucku. Ďalším veľkým úspechom sú majstrovstvá sveta v zjazde, keď lyžiari tímu Dynafit vyhrali podujatie osem krát za sebou: 1974-75 až 1982-83 a v roku 1980. Leonhard Stock získava zlatú olympijskú medailu. V roku 1983 DYNAFIT predstavil Tourlite, úplne nový dizajn a zároveň najľahšiu lyžiarsko/lezeckú topánku na svete.

RÝCHLOSŤ, ĽAHKOSŤ, VYTRVALOSŤ, TECHNOLÓGIA

Toto sú hlavné atribúty značky, ktorá nosí vo svojom logu siluetu snežného leoparda. DYNAFIT podporuje ochranu tohto ohrozeného druhu už od roku 2007 a má v sebe zahrnuté všetky vlastnosti tohto unikátneho zvieraťa.

Rýchlosť – neustála potreba uspokojiť zákazníkov a športovcov a pomôcť im prekonávať ich rýchlostné limity, či už do kopca alebo v zjazde z kopca. Komunikácia a testovanie vybavenia v tých najextrémnejších horských  podmienkach.

Ľahkosť  - materiáloví a dizajnoví inžinieri firmy DYNAFIT vyvinuli kolekciu, ktorá spĺňa najvyššie nároky. Skvelý alpský dizajn a špičkové ultraľahké technológie sa zameriavajú na redukovanie nevyhnutného materiálu na minimum.

Vytrvalosť - Efektívne, ľahké a spoľahlivé vybavenie od Dynafitu podporuje športovcov v ich snahe to nevzdávať. Mať ten najlepší produkt pre preteky a vytrvalostné horské aktivity zvyšuje tvoju schopnosť znášať bolesť v každom ročnom období. Napriek únave a nepriaznivým podmienkam tak môžeš napredovať v pred za svojim cieľom.

Technológia –inovácie, dizajn, potreba neustále prekonávať hranice vývoja. Každý dizajnér, inžinier, vývojár sa snaží o maximálnu znalosť použitých materiálov a o ich využití vo výrobnom procese pre ten najlepší výsledok. Technologickými inováciami značka tiež prináša výzvy aj pre ostatných hráčov na trhu so skialpinistickým tovarom.

Prezentácia zahŕňala novinky na rok 2020. V efektných video projekciách a prednáškach zástupcov značky môžeme sledovať filozofiu a nadšenie pre alpské zimne športy. Od ultra ľahkých kategórií Speed a Race, masovo populárneho Touringu až po Freeride. Máme možnosť pozrieť si a tiež na vlastnej koži testovať nové touringové viazania TLT Superlite vo verziách s vypínacou silou 10 alebo 12 DIN alebo ultra ľahké LOW TECH RACE 105, ktoré svojimi 105g posúva hranice v kategorii ultraľahkých viazaní o kus ďaľej. Nechýbajú ani stálice ako TLT Speedfit, ST Radical, ST Rotation, ktoré spolu s lyžami SpeedFit 84 a Tour 88 máme tiež možnosť vyskúšať priamo v teréne.

Samozrejmosťou a dosť podstatnou zložkou vybavenia sú aj lyžiarky. Jedná sa hlavne o model Hoji, ktorý sa stal vlajkovou loďou Dynafitu. Precízne spracovaný 55° rádius komína a systému prepínania Hoji Lock System, ktorý umožňuje jediným pohybom prepnúť na chôdzu a tiež reguluje káblom aj ostatné časti lyžiarky. V sklze má komín ideálny sklon 11° . Vyrábajú sa vo verzii PX (1530g)*, ktorá je čistokrvný 50/50 touring - ideálna na dlhšie horské výšlapy s dobrým FLEX indexom aj pre solídny zjazd. Na rýchlejší zjazd sú vhodné vo verzii PRO (1450g)*, ktoré sa svojou tvrdosťou a FLEX indexom 130 radia skôr do kategórie freeride.

*Váha je uvedená na jeden kus veľkosti 275

Veľmi zaujímavou častou programu bola prednáška na tému montáž a servis lyží a viazania, ktorú prezentoval odborník naslovovzatý Milan Piso Pisarčík. Bývalý úspešný pretekár, dnes expert na skialpové vybavenie sa snami podelil o jeho skúsenosti v oblasti montáže rôznych typov viazaní. Nemal problém ukázať nám aj jeho tajné triky a vychytávky, ktoré v jeho dlhoročnej praxi vyladil do dokonalosti. Všetko to boli cenné informácie hlavne pre servisných technikov ako aj predajcov špičkového alpinistického hardvéru.



Na záver by som ešte upozornil na dôležitý fakt, ktorým je limitovaná 10 ročná záruka[i] na viazania značky Dynafit. Tá platí od novembra minulého roku. Kvalita produktov Dynafit je na takej vysokej úrovni, že sa rozhodli o rozšírenie štandardnej záruky. Z tohto dôvodu ponúkajú 10 ročnú záruku na životnosť viazania značky Dynafit, pri splnení registrácie na ich webovej stránke.

Poďakovanie patrí zástupcom značky Dynafit pre Českú a Slovenskú republiku za perfektne zvládnutú prezentáciu, ako aj Firme Trekland, ktorá mi umožňuje zúčastňovať sa rôznych produktových školení u nás aj v zahraničí. Som rád, že sa komunita nadšencov skialpinistov z roka na rok rozširuje. Radi ťa privítame v našej predajni na Vajanského nábreží v Bratislave, kde ti odborne poradíme a vybavíme ťa na skialp do všetkých podmienok. Najkrajšie zážitky z hôr v kvalitnom vybavení posúvajú tvoje hranice o kus ďalej.

Tomáš
 


[i] Pri vývoji produktov Dynafit venuje veľmi prísnu pozornosť kontrole kvality materiálov a výroby.  Ak by si napriek tomu zistil/a závadu na svojom viazaní, spoločnosť Dynafit preberá plnú zodpovednosť za opravu alebo výmenu viazania. Dynafit poskytuje majiteľovi viazania zakúpeného po 1. novembri 2019 záruku 10 rokov na akékoľvek chyby materiálu a spracovania. Na škody spôsobené bežným opotrebením, nesprávnym použitím, úpravami, neoprávnenými opravami alebo zneužitím a pod. sa táto 10-ročná záruka na viazanie nevzťahuje. „Opotrebenie“ znamená poškodenie, ku ktorému prirodzene a nevyhnutne dôjde v dôsledku bežného používania. 

Zdieľať článok

MOHLO BY SA VÁM PÁČIŤ

Prečo používať turistické paličky

Prečo používať turistické paličky

RADÍME VÁM
Drytooling

Drytooling

BLOG
Našich zákazníkov odmena ani tento rok neminie

Našich zákazníkov odmena ani tento rok neminie

TREK NEWS
Prečo zvoliť fotochromatické šošovky

Prečo zvoliť fotochromatické šošovky

RADÍME VÁM

Výhody registácie

zľava 8 % na nezľavnený tovar pri každom nákupe

automatický zber TREK bodov za každý nákup

novinky o akciách a zľavách priamo na váš email

Viac o výhodách registácie

Tvoj “skialp set” obsahuje

Cena skialpsetu:
Ušetríte:
0.00 €