preload
Tekland Millet
Ako správne vyprať spacák

RADÍME VÁM

Ako správne vyprať spacák

5. august 2019

V letnom období patrí spacák medzi najvyužívanejšie vybavenie. Počas niekoľkých sezón plných turistiky, cestovania, či festivalov však začne chytať patinu a je potrené ho vyčistiť. Špina a mastnota sa postupne začne dostávať pod jeho povrch, čo vedie k zníženiu jeho izolačných vlastností. Pri praní je  však nutné dodržovať správny postup, inak by sa spacák mohol zničiť úplne.

S úmyslom pomôcť predĺžiť životnosť vášho spacáku ponúkame stručný návod, ako ho správne vyprať. Jednou z možností je použiť profesionálne čistenie zabezpečované napríklad niektorými výrobcami, no v tomto prípade môžete čakať aj viac ako mesiac. Ďalšou možnosťou je vyprať si spacák doma, k čomu je potrebná aspoň základná pracia zručnosť.

Určite NIE!

Začneme tým, čo by ste v žiadnom prípade so spacákom nemali robiť. Určite spacák neperte príliš často. Každým praním totiž dochádza k opotrebeniu. Pravidelne používaný spacák je ideálne prať raz ročne. Nikdy nepoužívajte chemické čistenie a spacák nežehlite ani nebielte, nepoužívajte aviváž. Najvhodnejšie je použiť práčky a sušičky s predným plnením, alebo celý proces vykonať ručne. Pokiaľ máte dostatok času odporúčame ručné pranie a sušenie. Tento proces však môže trvať aj 48 hodín, počas ktorých vaša pozornosť samozrejme nieje potrebná nepretržite.

Potrebné nástroje

Okrem práčky a sušičky budete potrebovať niekoľko doplnkov:

  • vhodný prací prostriedok, zvolený podľa výplne spacáku (perie/duté vlákna)
  • na pranie páperových spacákov treba guličky do sušičky, alebo 3 - 5 tenisových loptičiek

Škála prostriedkov je široká, dôležité je, aby boli vhodné na danú výplň spacáku. Nevhodný prostriedok by totiž mohol spacák veľmi poškodiť, poprípade zničiť. Tenisové loptičky zabraňujú splolšteniu páperovej výplne.

Čistenie páperového spacáku 

Pranie

Najcitlivejšie k spacáku je ručné pranie. V tomto prípade napustite vedro, alebo vaňu vodou. Podľa návodu na obale pridajte prací prostriedok a spacák vymáchajte tak, aby z neho voda zmyla nečistotu.

Pokiaľ uprednostníte pohodlnejšiu cestu a rozhodnete sa čistiť ho v pračke, použite nízke otáčky a teplotu vody maximálne 30°C. Údaj o vhodnej teplote by mal byť uvedený aj na informačnom štítku prišitom vo vnútri. Podľa dávkovania v návode pridajte prací prostriedok. Opäť priopmíname, že je dôležité aby bol vhodný na páperové odevy a výbavu. Po skončení pracieho cyklu odstredením odstránte čo najviac vody

Sušenie

Mokrý spacák majte vždy rozložený, alebo prevesený v dobre vetranom priestore s nízkou vlhkosťou vzduchu. Voľné sušenie je cesta k najdlhšej životnosti spacáku. Po dobu shcnutia ho často natriasajte a otáčajte. Zabránite tak zlepeniu peria dohromady a splošteniu spacáku, ktoré vedie k zníženiu jeho izolačných vlastností. Upozorňujeme že voľné sušenie môže trvať aj 48 hodín.

Ak ste v časovej tiesni a potrebujete spacák vysušiť čo najrýchlejšie je možné použiť sušičku nastavenú na nízku teplotu. V tomto prípade platí pravidlo: čím väčšia, tým lepšie. Páperová výplň sa totiž počas schnutia nafukuje a zaberá tak veľký objem. Ak nemá priestor na rozpínanie, vedie to k zníženiu loftu a izolačných vlastností spacáku. S naberajúcim objemom sa spacák môže začať trieť o bubon sušičky. To vedie k zvyšovaniu jeho teploty a v kritickom prípade až k roztopeniu vonkajšieho materiálu spacáku. Preto je nutné proces často kontrolovať a v prípade potreby zastaviť a spacák nechať vyvetrať a vychladiť. Pri kontrole je dobré ho natriasť a rukou rozdrobiť miesta, kde sa perie zlepilo dohromady. Do sušičky vložte guličky, alebo tenisové loptičky, tie pomáhajú v rozbíjaní zlepenej výplne.

Po úplnom vyschnutí môžte tiež spacák naimpregnovať prípravkom určeným na impregnáciu peria. V takomto prípade sa riaďte inštrukciami na obale.

Skladovanie

Spacák skladujte podľa monosti rozložený, alebo v skladovacom obale. Nikdy nie v kompresnom obale, ktorý je určený len na prenos. Rovnako ako vy, aj on potrebuje svoj priestor a čím viac ho dostane, tým dlhšie vydrží. Na skladovanie tiež nikdy nepoužívajte nepremokavé obaly. Rovnaké pravidlá pratia aj pre spacáky so syntetickou vplňou.

Čistenie spacáku so syntetickou výplňou

Syntetické spacáky sú na čistenie o niečo jednoduhšie. V samotnom praní je rozdiel jedine v použitom čistiacom prípravku. Je dôležité, aby bol vhodný na syntetické vybavenie. Tiež platí pravidlo troch NIE: nežehliť, nebieliť, nepoužívať aviváž ani chemické čistenie. Inak je proces rovnaký.

Rozdiel nastáva pri sušení. Syntetický spacák nieje nutné prehadzovať a natriasať tak často ako spacák páperový. Stačí ho nechať prevesený, alebo rozprestretý v suchom a dobre vetranom priestore a raz za čas otočiť. V prípade použitia sušičky je opäť nutné kontrolovať, či vonkajší materiál nieje príliš horúci, aby sa zabránilo jeho poškodeniu. Tenisové loptičky v tomto prípade niesú potrebné rovnako ako pri voľnom sušení, ani pri sušičke spacák netreba toľko natriasať.

Návod máte, slnko svieti, tak s chuťou do práce. Držíme palce a prajeme veľa krásnych zážitkov s čistým a voňavím spacákom.

 

Zdieľať článok

MOHLO BY SA VÁM PÁČIŤ

Prečo používať turistické paličky

Prečo používať turistické paličky

RADÍME VÁM
Drytooling

Drytooling

BLOG
Našich zákazníkov odmena ani tento rok neminie

Našich zákazníkov odmena ani tento rok neminie

TREK NEWS
Prečo zvoliť fotochromatické šošovky

Prečo zvoliť fotochromatické šošovky

RADÍME VÁM

Výhody registácie

zľava 8 % na nezľavnený tovar pri každom nákupe

automatický zber TREK bodov za každý nákup

novinky o akciách a zľavách priamo na váš email

Viac o výhodách registácie

Tvoj “skialp set” obsahuje

Cena skialpsetu:
Ušetríte:
0.00 €